Ruralni i zdravstveni turizam imaju veliku razvojnu šansu u uslovima pandemije COVID 19. Kako se u skladu s tim profil gostiju menja, shodno tome neophodno je kreirati inovativne turističke proizvode i ponudu koja će podržati očuvanje imuniteta zdravih ljudi, kao i zdravlje i kvalitet života onih koji se oporavljaju od posledica ove pošasti. Na ovaj način Srbija dobija šansu za oživljavanje banjskog turizma, što će se manifestovati kroz rast broja domaćih i stranih gostiju i povećanje prihoda od banjskog turizma.

Ovo je, u najkraćem, zaključak učesnika 11. CEI Regionalnog foruma zdravstvenog, velnes i spa turizma koji je održan danas u Beogradu. O tome je, na početku skupa pozdravljajući učesnike, govorila i Nataša Ranitović, predsednik Klastera zdravstvenog, velnes i spa turizma Srbije.

Učesnici skupa posebno su se osvrnuli na održivi razvoj ruralnog i zdravstvenog turizma u uslovima pandemije COVID 19. Oni su iznosili primere dobre prakse evropskih lidera u ruralnom i zdravstvenom turizmu i najnovije trendove u njihovom razvoju. Pritom su odali priznanje Srbiji i njenim medicinskim radnicima na načinu na koji su se suočili s pandemijom i rehabilitaciji bolesnika posle preležanog kovida.

Forum je otvorio državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Miroslav Knežević, koji je naglasio da je prošle godine bilo 74 odsto manje turista u međunarodnom turizmu.

- Postoje preduslovi da normalizujemo putovanja, a to je imunizacija. Ako želimo normalno da se krećemo, putujemo, da imamo veći turistički promet, jasno je da treba da se sprovede maksimalna vakcinacija. Srbija je među najboljima u Evropi i u svetu po vakcinaciji i treba da nastavimo s tim, ali i da se i dalje pridržavamo svih mera i protokola za zaštitu od Kovida 19 – rekao je Knežević i dodao da rezultati postignuti u prethodnom periodu pokazuju da Srbija ima izuzetno kvalitetnu ponudu u oblasti ruralnog, zdravstvenog, velnes i spa turizma i povećan broj turista u ovoj oblasti, te da su potrebni afirmacija ruralnog turizma i gradnja novih smeštajnih kapaciteta.

Forum je u dve sesije okupio eminentne predavače i profesionalce iz oblasti ruralnog i banjskog turizma iz 10 država članica Centralnoevropske inicijative. Oni su predstavili koncept Evropskog udruženja banja za oporavak od posledica korone u evropskim banjama i klimatskim mestima u državama članicama Centralnoevropske inicijative, uključujući i Srbiju.

Ioana Marian, predsednik rumunske SPA asocijacije navela je dobre primere razvoja ruralnog turizma u svojoj zemlji, te želju investitora da ulažu u razvoj seoskih sredina i pretvore ih u lečilišta. Jer, kako je rekla, turisti smatraju da su ta mesta nisu zagađena i dobre su destinacije za aktivan odmor. Navela je primer Agapije, kao i koncepte razvoja ruralnog i velnes turizma namenjenog razlilitim kategorijama tuirsta, mladima, starima i onima kojima je potrebno lečenje.

Csila Mezosi, generalni sekretar Evropske SPA asocijacije, moderator panela na kome su predstavljeni programi oporavka od kovida u Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Italiji i Sloveniji, izrazila je zadovoljstvo dobijenim informacijama o srpskim banjama, naglasivši veliku ulogu Nataše Ranitović u tome.

- Treba da se donesu novi zakoni o balneologiji, i iskoriste velike prednosti banja u ovoj situaciji. Moramo jasno da kažemo da su medicinske banje bezbedno mesto za goste, i da zdravstvene ustanove, koje su prenatrpane, treba da sarađuju s medicinskim banjama – rekla je Csila Mezosi, naglasivši da se ta ideja promoviše i u Evropskom parlamentu.

Jedanaesti CEI Regionalni forum zdravstvenog, velnes i spa turizma sa virtuelnim učešćem u hibridnom format organizuje nacionalni Кlaster zdravstvenog, velnes i spa turizma Srbije uz podršku regionalnog medjuvladinog foruma 17 zemalja Centralnoevropske inicijative, čiji je naša zemlja član, i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

CEI Prolom voda VOX TRADE d.o.o. Министарство трговине, туризма и телекомуникација